Eneco Clean Beach Cup werd mogelijk gemaakt door deze partners

Eneco

Eneco

Eneco gebruikt de zon en wind om 100 procent Belgische groene stroom te produceren. En wie zon en wind zegt, zegt ook strand! Een proper strand. Want duurzaamheid is veel meer dan energie. We nemen daarom als één van de schoonste energiebedrijven van Europa graag onze maatschappelijke rol op om onze stranden schoon te houden. Door van het evenement mee een belevenis te maken, zetten we ouders en hun kinderen aan tot actie. En nog belangrijker: ook tot nadenken en bewustwording. Duurzaamheid is langetermijndenken voor onze volgende generaties.

Bekijk website
Ecover

Ecover

Elke minuut worden er wereldwijd een miljoen plastic flesjes gekocht en dit aantal stijgt in 2021 met maar liefst 20 procent. Ecover kiest nu al voor de broodnodige omslag naar een fles die integraal van gerecycleerd plastic gemaakt wordt en ook 100 procent gerecycleerd kan worden. Deze fles is een eerste stap in Ecovers missie om tegen 2020 al haar verpakkingen van totaal herbruikbaar plastic te maken. Ze roepen op tot een Clean World Revolution waarbij we allemaal onze plastic footprint verkleinen.

Bekijk website
Oway

Oway

OWAY is hét meest ecologische kappersmerk op de markt! The Organic Way nemen we dan ook ter harte! Onze ingrediënten zijn 98,8% bio-dynamisch, verkregen uit de groene chemie of aangekocht via fair-trade netwerken met verpakkingen welke oneindig recycleerbaar zijn. Met glas en aluminium verkleinen wij onze ecologische voetafdruk tot het minimum en behouden we de kracht van onze ingrediënten. OWAY kiest hiermee resoluut voor duurzaamheid.

OWAY is een manier van denken en leven. Wie kiest voor OWAY, kiest voor de toekomst van onze fauna en flora. Ondanks de noodkreet van moeder natuur kiest helaas de meerderheid nog steeds voor plastic verpakkingen en chemische ingrediënten, die nog vaak getest worden op dieren. OWAY distantieert zich hierin en maakt zo het verschil. OWAY bewijst dat het, met de nodige inspanning, ook milieuvriendelijk kan. Bijgevolg krijgen onze klanten duurzame luxe aan een marktconforme prijs met een ongeëvenaard resultaat!

Omdat plastic niet vergaat en zelfs biologisch afbreekbare verpakkingen minstens zes maanden in natuur blijven hangen, zijn we het onze kinderen en kleinkinderen verplicht om een transitie te maken van enkel gebruik naar hergebruik. We moeten plastic ook durven vervangen waar mogelijk. Wij wachten niet langer op een politieke respons! Wij ondernemen nu want het is nooit te laat om verandering te brengen!

Iedereen is welkom om deze boodschap kracht bij te zetten. Neem gerust familie en vrienden mee, neem je kinderen mee en ervaar waarom het zo belangrijk is om bewust om te gaan met de natuur. Want zeg nu zelf, er gaat niets boven een zorgeloze wandeling waar er respect is voor dier en natuur. Samen kunnen we werken aan een groenere toekomst!

Bekijk website
Gemeente De Haan

Gemeente De Haan

De Haan voert de strijd tegen niet-recycleerbaar plastic verder op.

De milieu-impact van grote en kleinere evenementen is aanzienlijk. Organisatoren kunnen heel wat maatregelen nemen rond mobiliteit, afval en catering om de ecologische voetafdruk van een evenement zo klein mogelijk te houden.

De gemeenteraad keurde daarvoor een verordening goed die het gebruik van plastic voor éénmalig gebruik (bestek, wegwerpbekers, roerstaafjes, rietjes) door horeca of organisatoren op events op het strand, de duinen, het bos en alle openbare parken verbiedt. Het verbod is van toepassing met ingang van 01 januari 2019.

Om de lokale verenigingen te ondersteunen kunnen gratis herbruikbare bekers ontleend worden bij de jeugddienst.

Alle gemeentelijke evenementen worden dan ook vanaf dit jaar duurzame events zonder wegwerpplastic.

Bekijk website
Studio Brussel

Studio Brussel

Bekijk website
National Geographic

National Geographic

Het plastic dat wij zien aanspoelen op de stranden, is slechts het ‘topje van de ijsberg’ van de 9 miljoen ton plastic dat jaarlijks in de oceaan belandt. Met #STOPMETPLASTIC wil National Geographic iedereen aanmoedigen om de hoeveelheid plastic afval te verminderen door plastic wegwerpproducten niet meer te gebruiken. Een enorme besparing, als je denkt aan alle wegwerprietjes, -koffiebekers, -zakjes, -bestek en -flesjes die je op een jaar gebruikt.

Het hele jaar door informeert National Geographic via Facebook, Instagram, de #STOPMETPLASTIC pagina en de zender je over het thema. Zo zeil je mee met Hanna Verboom en de Plastic Sailors  op onderzoek in de Baltische zee. Daarnaast steunt National Geographic graag waardevolle lokale initiatieven zoals de Eneco Clean Beach Cup.

Bekijk website
Gemeente Middelkerke

Gemeente Middelkerke

Bekijk website
Urbanus De Vuilnisheld

Urbanus De Vuilnisheld

Vanaf 27 februari 2019 komt  “Urbanus: de  vuilnisheld” in de zalen!

Urbanus is verliefd op zijn schooljuf. Hij wil juf Pussy ten huwelijk vragen, maar zijn plan wordt verstoord door de louche bankier Jef Patat. Die laat al het afval van het land in Tollembeek storten. Alle inwoners zijn akkoord omdat ze hiervoor betaald worden in goud. Urbanus en zijn vrienden verzetten zich tegen het plan van de volwassenen maar moeten het onderspit delven.

Dan verdwijnt Jef Patat met al het goud. Alle Tollembekenaars zijn hun geld kwijt en het dorp ligt onder een dikke laag afval. Urbanus komt met de kinderen in opstand en neemt de macht over. Alle volwassenen worden opgesloten in het zothuis van dokter Schrikmerg.

Urbanus gaat de strijd aan met Jef Patat. Maar snel ontdekt Urbanus dat hij voor een onmogelijke taak staat. En zal hij trouwen met juf Pussy?

Bekijk alvast de trailer

Facebook: Urbanus – De Vuilnisheld 

Instagram: @kfdfilm

Bekijk website
Volvo

Volvo

Volvo Cars heeft zich het expliciete doel gesteld om zijn totale milieu-impact te verminderen en te minimaliseren.

Tegen 2025 moet minstens 25% van het plastic dat wordt gebruikt in elke nieuwe Volvo-wagen moet bestaan uit gerecycleerd materiaal.

Niet alleen door de plasticvervuiling te verminderen en meer gerecycleerde materialen te gebruiken om wagens te bouwen, is Volvo ook de eerste en enige autobouwer die het G7- Ocean Plastics- Charter heeft ondertekend.

Naast de vermindering van de plasticvervuiling in het productieproces wil Volvo Cars dit ook doortrekken in zijn kantoren en activiteiten.

Tijdens de Volvo Ocean Race – zeilwedstrijd, waarin Volvo Cars onderzoek naar de maritieme gezondheid besloot te sponsoren en er wereldwijd tientallen succesvolle succesvolle strandschoonmaakacties plaatsvonden, droegen er ook duizenden medewerkers van Volvo Cars hun steentje bij. Ook het proces om plastic voor eenmalig gebruik tegen eind 2019 uit alle kantoren, kantines en evenementen over de hele wereld te bannen is volop aan de gang.

Bekijk website
Renewi

Renewi

Nieuw leven geven aan gebruikte materialen. Dat is waar Renewi als leidend waste-to-productbedrijf, met ruim 8.000 medewerkers, elke dag aan werkt. Renewi biedt daarbij oplossingen voor een aantal van de belangrijkste milieuvraagstukken van vandaag: het verminderen van afval, het vermijden van vervuiling en het leveren van recyclingoplossingen om onnodig gebruik van eindige natuurlijke bronnen te voorkomen.

Voor Renewi is afval een manier van denken, een kans. Met hun jarenlange kennis, ervaring en brede aanbod aan diensten, bieden ze voor ieder afvalvraagstuk een duurzame, pragmatische oplossing. Ze recyclen afval met gebruik van de nieuwste technologie weer tot bruikbare materialen, zoals gerecycled papier, metaal, kunststof, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie. Op die manier winnen ze uit het afval van vandaag, de grondstoffen van morgen.

Het resultaat van hun werk? Minder afval, slimmer (her)gebruik van schaarse grondstoffen en minder CO2-uitstoot. Zo werken ze aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat.

Bekijk website
De Lijn

De Lijn

Bewonder de Vlaamse kust vanop de eerste rij op een milieuvriendelijke manier. Wil je met volle teugen genieten van wat onze kust te bieden heeft, kies dan voor de Kusttram als vervoermiddel. Gedaan met zoeken naar een parkeerplaats of met het aanschuiven in het drukke verkeer. De Kusttram brengt je de hele dag door tot in het hart van elke badplaats. Tussen Knokke en De Panne, met zicht op zee.

De Kusttram is jouw lijn aan de kust om in alle vrijheid naar jouw favoriete kustplekjes te reizen. Door zijn hoge frequentie hoef je nooit lang te wachten. Afhankelijk van de periode rijdt de Kusttram overdag om de 10, 15 of 20 minuten. Door de vele overstapmogelijkheden is de Kusttram ook makkelijk te combineren met andere vervoermiddelen.

Onrechtstreeks spelen we wel op het milieu-aspect.

Bekijk website
NMBS

NMBS

Onze mobiliteit zet een grote druk op het leefmilieu door het verbruik van fossiele brandstoffen in het wegverkeer en de enorme groei van het aantal verplaatsingen. Nochtans bestaat er ook duurzame mobiliteit: de trein!

Treinen springen zuinig om met energie. In verhouding tot het aantal vervoerde passagiers vraagt spoorinfrastructuur ook minder ruimte dan wegeninfrastructuur. Die troeven maken van de trein het ecologische vervoermiddel bij uitstek om onze mobiliteit te verduurzamen.

Daarom promoot NMBS volop het vervoer per trein. Maar onze ambitie reikt verder. Voor de komende vijf jaar hebben we scherpe doelstellingen geformuleerd om ook in onze werking de zorg voor het leefmilieu stevig te verankeren.

Onder het motto “Duurzaam rijden, duurzaam werken” sporen we al onze medewerkers aan om groener te handelen. Concreet willen we het verbruik van energie en water verder verminderen, de consumptie van verbruiksgoederen, zoals papier, en de productie van afval nog meer beperken, de geluidsoverlast terugdringen en onze inspanningen inzake bodemsanering verderzetten.

Zo geven we niet alleen onze mobiliteit meer zuurstof, maar dragen we in alle opzichten bij tot een duurzame samenleving.

Bekijk website
Surfrider Foundation Europe

Surfrider Foundation Europe

Surfrider is er voor iedereen die van de zee houdt en onze prachtige Noordzee, kust en surf spots wil beschermen. Door middel van campagnes, educatie, events, projecten en samenwerkingen werken we met 28 andere internationale chapters aan de centrale lokale en internationale doelstellingen, schoon water, schone stranden en de bescherming van surf spots.

Bekijk website
WWSV (Wind-en watersport Vlaanderen)

WWSV (Wind-en watersport Vlaanderen)

Wind & Watersport Vlaanderen is de unisportfederatie voor zeilen en surfen in Vlaanderen. Bij WWSV zijn 78 watersportclubs en 27.000 watersportbeoefenaars aangesloten. WWSV staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden. Bij WWSV zijn 18 strandclubs aangesloten met om en bij de 10.000 actieve leden.

Engagementsverklaring – marien zwerfvuil - WWSV

Marien zwerfvuil is een groeiend probleem voor alle zeeën en oceanen, en wordt beschouwd als een aanzienlijke bedreiging voor ons leefmilieu. Marien zwerfvuil wordt gedefinieerd als elk vast materiaal dat door de mens werd vervaardigd en direct of indirect, opzettelijk of onopzettelijk terechtkomt in het mariene milieu.

Heel wat clubs nemen reeds concrete initiatieven en zijn hier al jaren voortrekker van.

Om deze acties extra onder de aandacht te brengen en wat meer draagkracht te creëren, ondertekenen we met Wind en Watersport Vlaanderen en de staatssecretaris een wederzijds engagement.

Bekijk website
North Sea Chefs

North Sea Chefs

Alleen al in de Noordzee drijven 150 miljoen plastic tasjes en ander afval. Jaarlijks komt er in onze kleine zee 20.000 ton afval bij. De zee opruimen is onmogelijk, maar 80 procent van het strandafval spoelde uit zee aan.

Wie denkt dat dit een ver-van-zijn-bed-show is, heeft het mis. Microplastics komen ook op jouw bord terecht. In zeezout bijvoorbeeld. Laten we eerlijk zijn: wie gebruikt dat niet?

Wij NorthSeaChefs trekken daarom ook aan de alarmbel, want ook onze Noordzeevissen krijgen deze  microplastics binnen. En wij krijgen ze vervolgens op ons bord. Hoog tijd om er iets aan te doen.

Daarom steunt NorthSeaChefs de Eneco Clean Beach Cup. Een wereldwijde actie, waarbij vrijwilligers de stranden schoonmaken. Jaarlijks nemen we hier met een groot aantal van onze NorthSeaChefs aan deel. Door onze stranden mee schoon te vegen, tonen we het enorme probleem en hopen we iedereen - consumenten en beleidsmakers - wakker te schudden. Want het tij is helaas nog niet gekeerd.

Good to know : De NorthSeaChefs-koksvesten die onze chefs dragen tijdens evenementen worden deels gemaakt van de ‘Recycled Plastic Bottles’.

Een collectie van Chaud Devant. Ze zijn voor 65% gemaakt uit gerecycleerde pet-flessen. We vinden het belangrijk om ook op deze manier ons steentje bij te dragen. Beter koksvesten uit plastic, dan onze Noordzee vol plastic.

Hoog tijd dus om bewuster om te gaan met ons afval.

Bekijk website
Abusol

Abusol

Abusol staat al enkele jaren in voor registratie van het verzamelde afval in de verschillende surfclubs.
Er wordt per surfclub een tablet voorzien waarop de nodige gegevens worden geregistreerd (aantal kilo verzameld afval, aantal personen die meehelpen en het aantal afgelegd km’s). Deze informatie word gesynchroniseerd naar de hoofdclub, waar de info opgeteld werd bij de reeds doorgestuurde gegevens. Vervolgens werd dit live getoond op een groot scherm.

Bekijk website
 Europese Commissie

Europese Commissie

Bekijk website
b-token

b-token

b-token is producent van gepersonaliseerde jetons die niet alleen gebruikt worden als consumptiemunt tijdens evenementen, maar ook als winkelwagenmunt, promotiemateriaal, ... . Sinds de opstart zetten ze zich in om duurzaam te ondernemen met milieu, mens en maatschappij centraal. Het productgamma werd uitgebreid met ecologische alternatieven zoals eco-jetons gemaakt van aardappelschillen, houten jetons gemaakt van houtafval en ocean tokens afkomstig van oude, gerecycleerde visnetten. Naast een gevarieerd ecologisch productgamma focussen ze ook op een energievriendelijk productieproces. Klanten mogen zelfs hun oude jetons terugbrengen, zodat b-token ze kan hergebruiken voor het maken van nieuwe jetons.

Bekijk website
Fast Forward

Fast Forward

Bekijk website
La Dernière Heure

La Dernière Heure

Bekijk website
 La Libre Belgique

La Libre Belgique

Bekijk website
Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad

Bekijk website
Newsmonkey

Newsmonkey

Bekijk website
Surfrider Foundation Belgian Coast

Surfrider Foundation Belgian Coast

Surfrider Foundation is een internationale organisatie die opkomt voor propere stranden, zeeen en waterlopen. De organisatie werd in 1990 opgericht door 3-voudig wereldkampioen surfen Tom Curren. Ze telt vandaag 40.000 leden in Europa die via 28 lokale “chapters” die door middel van campagnes, educatie, events, projecten en partnerships werken  aan de centrale, lokale en internationale doelstellingen: schoon water, schone stranden en de bescherming van surf spots. Sluit je aan op facebook!

Bekijk website

Surfrider foundation Europe

Surfrider Foundation Europe is in 1990 in het Franse Biarritz opgericht door een groepje surfers waaronder drievoudig wereldkampioen Tom Curren. De organisatie bouwde een stevige expertise op.

Verklein je plastic voetafdruk

Ook al is het onmogelijk om plastic helemaal uit ons leven te bannen, toch kunnen we de hoeveelheid nutteloze plastic heel wat beperken.

Lavagraphics