Kustgemeentes stellen zelf oplossingen voor

Eneco Clean Beach Cup organisator Sven Fransen trok bij alle kustgemeentes aan de bel. Deze projecten liggen momenteel al zeker op de plank. Op 25 maart krijgen de drie beste van tien voorstellen een financieel duwtje richting resultaat.

1. Zeebrugge

Walvissen overlijden steeds vaker aan te veel plastic flessen in de maag, daarom laat Brugge op de Triënnale 2018 een walvissculptuur uit plastic flessen uit de reitjes rijzen. Om de ogen nog verder te openen, volgt er een tentoonstelling die plastic gebruiksvoorwerpen in schilderijen van klassieke meesters integreert. Mocht plastic toen al bestaan hebben, dan was het er nu nog steeds.

2. Blankenberge

Het populaire wandelweekend De Internationale Tweedaagse van Vlaanderen kreeg al in 2010 al een Groenevent Award maar streeft ernaar de ecologische voetafdruk nog verder te laten dalen. Deelnemers worden aangespoord om geen wegwerpverpakkingen te gebruiken maar er wordt ook geld ingezameld voor een nog te bepalen project dat de strijd met plastic aangaat.

Deze actie kwam er in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, die de initiatieven over de ganse kust uitrolt.

3. De Haan

De traditionele strandfuiven moeten Enceo Clean Beach Parties worden. De Haan wil het voorbeeld stellen dat alle andere kustgemeentes kunnen volgen zodat duurzame events de norm worden. Onder andere herbruikbare bekers, asbaktegels en een videowall over de plastic soep en wat er op de party zelf aan te doen valt, moeten daarvoor zorgen.

4. Bredene

Het plastic afval valt op de vaak schoongemaakte Belgische stranden niet altijd hard op. Bredene wil daarom heel wat plastic afval tonen in hun Plastic Nachtmerrie, een soort tunnel van plastic afval die de bezoeker als het ware opslokt en meer info geeft rond de problemen met plastic afval.

5. De Panne

Festival aan Zee probeert al altijd de impact op het milieu tot een minimum te beperken. Het festival bewijst dat het mogelijk is de afvalberg te verkleinen, recyclage te stimuleren en het event te vergroenen zonder de leefbaarheid ervan te ondermijnen. Dit jaar wil de organisatie nog een stap verder door niet-herbruikbaar plastic volledig te verbannen bij organisatoren, partners en bezoekers.

6. Koksijde

Op het strand van Koksijde-Oostduinkerke organiseert het horecagedeelte van Surfclub Windeind zich vanaf de Paasvakantie volledig Plastic vrij. Dit wil zeggen: gedaan met PET verpakkingen, plastic rietjes, roerstokjes, en wegwerpbekers op events. Het goede voorbeeld geven kost niks en daarom gaat de eventuele projectondersteuning van dit initiatief integraal naar de stedenband tussen Koksijde met het Surinaamse district Marowijne in functie van het verduurzamen en reduceren van de lokale afvalberg.

7. Middelkerke

Geef afval een tweede kans: creatief repareren en recycleren.

Er wordt een ‘beurs’ ingericht die alle initiatieven bundelt rond het geven van een tweede leven aan afval met allerhande workshops en demonstraties. Dit gaat door op zaterdag 28 april, in Dienstencentrum "De Stille Meers”. 

Lavagraphics