VAAK GESTELDE VRAGEN

WAT ZIJN DE DEELNEMENDE LOCATIES?

Er zijn meer dan 25 locaties in België en Nederland waar je een opruimpakketje kan afhalen.
Deze locaties kan je hier terugvinden.

Elk jaar wordt er een andere badstad in het middelpunt gezet: de hoofdlocatie.

  •  In België is dit Gemeente Bredene met uitvalsbasis Twinsclub. Hier zal Studio Brussel naar goede gewoonte live in de ether gaan.
     
  • In Nederland trekken we opnieuw naar Gemeente Scheveningen (Den Haag) met uitvalsbasis Surf's Cool op de iconische Pier. Hier zal Pat Smith en een DJ jullie opwarmen voor de schoonmaakwandeling.

Op de hoofdlocaties zijn er naast de opruimactie ook tal van andere activiteiten georganiseerd voor groot en klein, altijd met een knipoog naar de zee.

MOET IK ZELF OPRUIMMATERIALEN MEENEMEN?

Eneco Clean Beach Cup zorgt op elke locatie voor een opruimpakketje.
Wij voorzien een grijper, (handschoenen) en vuilniszak of emmertje.

Op basis van de inschrijvingen maken wij een verdeling over alle deelnemende locaties.
Opruimmateriaal is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Vanwege de COVID-19 voorzien wij dit jaar geen herbruikbare handschoenen, maar stellen wij wel bio-wegwerphandschoenen vrijblijvend ter beschikking. Draag deze ALTIJD bij het opruimen gooi ze onmiddellijk weg na de opruimactie in de voorziene vuilbakken.
Mocht je zelf handschoenen of andere opruimmaterialen hebben, neem die dan vooral mee! Dan kan je op een veilige en hygiënische manier het strand opruimen.

Helaas vinden we tegenwoordig ook gebruikte handschoenen, maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen die niet correct werden weggegooid. PAK DEZE NIET OP, tenzij je een grijper of handschoenen en een aparte wegwerpzak hebt om deze items op te ruimen

Grijpertjes en emmertjes moeten na de actie worden teruggebracht.
De herbruikbare grijpers en emmers worden voor en na de opruimactie gedesinfecteerd.

WAT WORDT ER MET AL HET AFVAL GEDAAN? WORDT DIT GERECYCLEERD?

Eneco Clean Beach Cup werkt al jaren samen met Renewi. Renewi zorgt ervoor dat de afvalstromen die worden ingezameld maximaal gerecycleerd worden, en dat zoveel mogelijk afval een tweede leven krijgt.

Op elke deelnemende locatie voorziet Renewi de nodige containers voor het inzamelen van het afval. In de week nadien wordt dit opgehaald en afgevoerd naar hun site. Daar wordt het afval verder uitgesorteerd. De verschillende gesorteerde afvalstromen worden afgevoerd voor verder verwerking als secundaire grondstof voor nieuwe producten of voor andere nuttige toepassing. Op die manier blijven materialen in de kringloop en moeten er steeds minder schaarser wordende grondstoffen gedolven worden. Dit is een cruciale stap in het opbouwen van een circulaire economie.

WAAROM GEBRUIKEN WE TIJDENS ENECO CLEAN BEACH CUP OOK PLACTIC ZAKKEN?


Op verschillende locaties zijn in plaats van plastic zakken ook emmers verkrijgbaar gemaakt van gerecycleerd plastic. Een volle emmer kan dan verzameld worden in de voorziene containers.
De reden dat wij het afval ook in plastic zakken ophalen is van praktische aard. De afvalzakken zijn wel van recycled plastic. Om toch zoveel mogelijk afval te verzamelen in zo min mogelijk zakken, roepen we de deelnemers op om tijdens het opruimen alleen volle zakken in te leveren, door tussentijds met elkaar halfvolle zakken over te gooien tot 1 volle zak.

 

Lavagraphics