10 Tips om je plastic voetafdruk te verkleinen

Iedereen kent ondertussen de CO2-voetafdruk maar we hebben ook allemaal een plastic voetafdruk die meet hoeveel plastic we verbruiken. Ook al is het onmogelijk om plastic helemaal uit ons leven te bannen, toch kunnen we de hoeveelheid nutteloze plastic heel wat beperken.

1. Kies voor de kraan

Water is goed voor je, maar water in een fles is niet zo goed voor het milieu. Eén plastic fles vraagt drie liter water om ze te maken en ze reist vaak kilometers voor we er van drinken. Kraantjeswater is veel goedkoper en gezond.

2. Doe het met minder

Koop zo veel mogelijk onverpakt voedsel, dat kan goed op de markt of in een verpakkingsvrije winkel maar daar zijn er niet veel van. Maar ook als je in de supermarkt goed oplet, kan je om hetzelfde gerecht klaar te maken tot tien keer minder impact hebben op het milieu. Door grote hoeveelheden te kopen, vermijd je ook veel verpakking en het is vaak goedkoper.

3. Kook met de seizoenen

Een komkommer krijgt soms een jasje van plastic die de houdbaarheid met tien dagen verlengt. Geplastificeerde komkommers komen van ver terwijl je in het seizoen overal niet-verpakte vindt. Koken met seizoensgroenten betekent dus ook verpakkingen vermijden, bovendien smaken ze rijker en zijn ze veelal goedkoper.

4. Zeg nee tegen plastic tasjes

Het verbod op dunne plastic tasjes aan de kassa’s is eindelijk overal ingevoerd, maar het geldt niet voor hele dunne tasjes zoals die voor fruit en groenten. Neem daarom herbruikbare tasjes mee, bijvoorbeeld wasbare van katoen.

5. Hergebruik waar je kan

Vermijd voorverpakte, individuele porties. Gebruik bijvoorbeeld een koekjesdoos. Plastic folie kan je vervangen door bijenwasdoek. Gebruik voor eten en restjes herbruikbare bakjes in plaats van plastic zakjes. Gebruik er van glas met een goed sluitsysteem, die kunnen zelfs van de oven naar de frigo of de diepvries en bewaren langer. Maak ook de thermos weer hip, koop een herbruikbare beker voor warme drankjes onderweg zoals koffie of thee.

6. Beat it

Koop cosmetica zonder plastic scrubbolletjes. Zie je bij de ingrediënten polypropyleen, polyethyleen, polyethyleentereftalaat of polymethylmethacrylaat, laat ze dan maar staan. Of handiger download de app ‘Beat the Microbead’ die je vertelt of er plastic in zit of niet.

7. Was zonder plastic

Koop kleding van natuurlijke materialen. Mijd kleding in polyester, acryl, lycra, nylon, spandex, fleece, want dat is eigenlijk allemaal plastic en stroomt via je wasmachine naar zee. Of

8. Kies een alternatief

Kies voor verpakkingen die in de blauwe zak passen of zoek naar een alternatief. Wasmiddel kan in karton, gebruik lucifers in plaats van een aansteker, azijn en natriumcarbonaat zijn natuurlijke wondermiddelen bij de lenteschoonmaak, koop haar- en tandenborstels van bamboe,…

9. Geef een tweede leven

Koop en verkoop tweedehandsartikelen. Je vindt alles tweedehands, goedkoper en vaak even goed. Zo verminder je de hoeveelheid plastic die in de afvalstroom terechtkomt. Maak leuke dingen met wat je eerst wou weggooien.

10. Recycleer

Recycleer zo goed mogelijk, bepaalde plastics die niet in de blauwe of roze zak mogen, worden wel apart verzameld in het containerpark. Let er even op bij je volgende bezoekje.

Wil je nog meer doen?

Geef de boodschap door, praat er met je familie en vrienden over en leg hen uit waarom het belangrijk is om altijd naar alternatieven voor plastic te zoeken.

Word lid van Surfrider Foundation
en neem deel aan acties in het kader van de campagne Rise Above Plastics.

Download je gratis toolkit

Neem deel als individu, vereniging of bedrijf.

Surfrider foundation Europe

Surfrider Foundation Europe is in 1990 in het Franse Biarritz opgericht door een groepje surfers waaronder drievoudig wereldkampioen Tom Curren. De organisatie bouwde een stevige expertise op.

Lavagraphics